Ερωτήσεις-απαντήσεις για τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ
Τι είναι τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.;
Τα ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ. (Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης Συμβουλευτικής και Υποστήριξης) είναι δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας και έχουν ως σκοπό την υποστήριξη και την αξιολόγηση των παιδιών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Ποια είναι τα στάδια της διαδικασίας αξιολόγησης;
Η διαδικασία αξιολόγησης στα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
- Αίτημα και παραπομπή: Η αξιολόγηση ξεκινά συνήθως με αίτημα από το σχολείο ή τους γονείς/κηδεμόνες, το οποίο μεταβιβάζεται στο ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ. .
- Αξιολόγηση από την διεπιστημονική ομάδα: Στα ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ. η αξιολόγηση γίνεται από μια διεπιστημονική ομάδα (κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής και αν χρειαστεί και κάποιες άλλες ειδικότητες, όπως ο λογοθεραπευτής).
Πώς γίνεται η αξιολόγηση και πόσο χρόνο χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία;
Σε ορισμένα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. που βρίσκονται σε μεγάλα αστικά κέντρα υπάρχει η πιθανότητα η αναμονή να είναι μεγάλη. Γι’ αυτό είναι καλό οι γονείς/κηδεμόνες και οι εκπαιδευτικοί να κινήσουν τις διαδικασίες παραπομπής των παιδιών όσο νωρίτερα γίνεται και όχι προς το τέλος της σχολικής χρονιάς, καθώς τα αιτήματα τότε συχνά πολλαπλασιάζονται.
Η αξιολόγηση των στα ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ. συχνά περιλαμβάνει τη χρήση διαγνωστικών εργαλείων. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να χρησιμοποιούνται διάφορα ψυχομετρικά τεστ, συνεντεύξεις με τους γονείς/κηδεμόνες και συγκέντρωση πληροφοριών από το σχολείο.
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα ΚΕΔΑΣΥ της περιφέρειας όπου ανήκετε. Ακολουθεί ο κατάλογος με όλα τα ΚΕΔΑΣΥ της χώρας
Έχουν δικαίωμα οι γονείς/κηδεμόνες να αρνηθούν να υπογράψουν την αξιολογική έκθεση των ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ.;
Οι γονείς έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν να την υπογράψουν ή να παραλάβουν την αξιολογική έκθεση.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς/κηδεμόνες εάν δεν συμφωνούν με τα αποτελέσματα της αξιολογικής έκθεσης;
Οι γονείς/κηδεμόνες μπορούν να κάνουν ένσταση ως προς την αξιολογική έκθεση μέσα σε χρονικό διάστημα τριάντα (30) ημερών από την παραλαβή της αξιολογικής έκθεσης. Η ένσταση εξετάζεται από την Δευτεροβάθμια Ειδική Διαγνωστική Επιτροπή Αξιολόγησης (ΕΔΕΑ) άρθρο 54 του ν. 4823/2021
Διαδικασία παραπομπής μαθητή ή μαθήτριας στα ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ. (Νόμος 4823/2021 – ΦΕΚ 136/Α/3-8-2021).
Ποτέ ένα παιδί μπορεί να προταθεί σε ατομική αξιολόγηση;
Ένα παιδί μπορεί να προταθεί για αξιολόγηση με δύο τρόπους :
Με αίτηση του γονέα
Με εισήγηση της σχολικής μονάδας και αίτησης του γονέα
Ποιες ενέργειες ακολουθούνται για την παραπομπή του παιδιού στα ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ.;
Αρχικά χρειάζεται απόφαση του συλλόγου διδασκόντων . Αν εντοπιστούν σημαντικές μαθησιακές ή ψυχοκοινωνικές δυσκολίες ο εκπαιδευτικός της τάξης συνεργάζεται με την ΕΔΕΑΥ. Συντάσσεται βραχυχρόνιο πρόγραμμα.
Στο τέλος στέλνεται η έκθεση αξιολόγησης του σχολείου μαζί με την αίτηση του κηδεμόνα στα ΚΕΔΑΣΥ (Άρθρο 11 παράγραφοι 7 και 8, Νόμος 4823/2021).
Σε ποιες δομές εκπαίδευσης μπορούν να υποστηριχθούν τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες;
Τμήμα ένταξης
Παράλληλη στήριξη
Σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής
Κάτ’ οίκον διδασκαλία
Υποστήριξη από ειδικό βοηθητικό προσωπικό είτε από σχολικό νοσηλευτή ανάλογα με τις ανάγκες του μαθητή ή της μαθήτριας
Ποια πρόβλεψη υπάρχει όταν ο κηδεμόνας διαφωνεί με την εισήγηση του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. για τη φοίτηση του παιδιού του σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής.
Το Κ.Ε.ΔΑΣ.Υ. είναι το αρμόδιο για την εγγραφή, κατάταξη και φοίτηση των μαθητών σε κατάλληλο σχολικό πλαίσιο (Ν. 4547/2018/άρθ. 7, παρ. 2 α, εδαφ. ααα).
Μπορεί να προσφύγει στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Διεπιστημονικής Αξιολόγησης (ΔΕΔΑ) εντός 40 ημερών μετά την εισήγηση του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.
Ο γονέας έχει τη δυνατότητα να απορρίψει την έκθεση αξιολόγησης του ΚΕ.Δ.Α.ΣΥ. και να επιλέξει να φοιτήσει το παιδί του στο σχολείο της γειτονιάς του . Σε αυτή την περίπτωση δε θα έχει την απαραίτητη στήριξη από τις προβλέψεις της ειδικής εκπαίδευσης.
Πού βρίσκονται τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. και πώς μπορώ να βρω τα στοιχεία επικοινωνίας;
Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://blogs.sch.gr/kesyioa/2022/03/17/dieythynseis-ke-d-a-s-y-elladas/