Παράλληλη στήριξη

Ερωτήσεις-απαντήσεις για την παροχή παράλληλης στήριξης

 

Ποιοι μαθητές δικαιούνται παράλληλη στήριξη;

Αυτό εξαρτάται από το είδος των εκπαιδευτικών αναγκών και την απόφαση των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Γενικότερα, οι μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μπορούν να φοιτούν: Σε σχολική τάξη του γενικού σχολείου, με παράλληλη στήριξη-συνεκπαίδευση, από εκπαιδευτικούς ΕΑΕ, όταν αυτό επιβάλλεται από το είδος και το βαθμό των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών». Επίσης, «Η παράλληλη στήριξη παρέχεται σε μαθητές που μπορούν με κατάλληλη ατομική υποστήριξη να παρακολουθήσουν το αναλυτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της τάξης, σε μαθητές με σοβαρότερες εκπαιδευτικές ανάγκες όταν στην περιοχή τους δεν υπάρχει άλλο πλαίσιο ΕΑΕ (ειδικό σχολείο, τμήμα ένταξης) ή όταν η παράλληλη στήριξη καθίσταται απαραίτητη – βάσει της γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ (ΚΕΔΑΣΥ) – εξαιτίας των ειδικών εκπαιδευτικών τους αναγκών. Στην τελευταία περίπτωση η στήριξη από ειδικό εκπαιδευτικό μπορεί να γίνεται σε μόνιμη και προγραμματισμένη βάση.»

Ποιος εισηγείται την παροχή της παράλληλης στήριξης ;

Η εισήγηση πραγματοποιείται από τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. διατυπώνει τους στόχους του ΕΠΕ (εξατομικευμένου Προγράμματος Εκπαίδευσης) σε συνεργασία με την ΕΔΥ (Επιτροπή Διεπιστημονικής Υποστήριξης) ή τους γονείς/κηδεμόνες του μαθητή και σε ορισμένες περιπτώσεις με τον ίδιο το μαθητή.

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του εκπαιδευτικού της παράλληλης στήριξης;

Ο εκπαιδευτικός της παράλληλης στήριξης υλοποιεί πρόγραμμα συνδιδασκαλίας και διαφοροποιημένης διδασκαλίας στο γενικό σχολείο. Επιπλέον, ενημερώνεται από τον διευθυντή ή τη διευθύντρια της σχολικής μονάδας για τις ανάγκες του μαθητή ή της μαθήτριας που έχει λάβει έγκριση παράλληλης στήριξης, αφού λάβει υπόψη του την αξιολογική έκθεση του ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ., τις γνωματεύσεις από άλλους φορείς και τις παιδαγωγικές αξιολογήσεις.

Ακόμη ο εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης αξιολογεί τις ανάγκες του μαθητή ή της μαθήτριας και εκπονεί εξατομικευμένο προγράμματος παρέμβασης, λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες του ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ.. Η υλοποίηση του εξατομικευμένου προγράμματος γίνεται τόσο εντός όσο και εκτός τάξης. Είναι ακόμη υπεύθυνος για όλες τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχει ο μαθητής ή μαθήτρια και συνεργάζεται με το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. στις περιπτώσεις που ο μαθητής αντιμετωπίζει προβλήματα προσαρμογής. Επιπλέον ο εκπαιδευτικός της παράλληλης στήριξης συντάσσει το εβδομαδιαίο προγράμματος σε συνεργασία με τον υπεύθυνο του τμήματος και τον εκπαιδευτικό της τάξης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα παραδίδεται στο διευθυντή ή στη διευθύντρια της σχολικής μονάδας και φυλάσσεται στο φάκελο του μαθητή ή της μαθήτριας.

Ο εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες σε μαθητές και μαθήτριες συστεγαζομενων ή όμορων σχολείων μετά από απόφαση της διεύθυνσης εκπαίδευσης και τέλος έχει ισότιμη συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις του σχολείου.

 

Ποιες αρμοδιότητες έχει ο εκπαιδευτικός της παράλληλης στήριξης εντός τάξης ;

Βοηθάει το μαθητή να καταλάβει την εκφώνηση της άσκησης.

Σημειώνει στο τετράδιό επικοινωνίας.

Εφαρμόζει  διαφοροποιημένη διδασκαλία στη βάση των αναγκών του μαθητή.

Παρέχει βοήθεια στον εκπαιδευτικό της τάξης, εφαρμόζοντας τη διαφοροποιημένη διδασκαλία.

Εμπλέκει τον μαθητή σε ομαδικές δραστηριότητες.

 

Ποιος είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια του μαθητή;

Υπεύθυνος για την ασφάλεια του μαθητή είναι ο εφημερεύων καθηγητής, καθώς ο μαθητής ανήκει στο δυναμικό του σχολείου εγκύκλιος του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. 93506 /Δ3-25/08/2023, με θέμα  «Διευκρινιστικές οδηγίες του ν. 3699/2008 (Α΄199).