Ειδικά σχολεία

Ερωτήσεις-απαντήσεις για τα ειδικά σχολεία

 

Ποιες σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής υπάγονται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ;

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση υπάγονται οι εξής σχολικές μονάδες :

Τα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια

Τα Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια

Τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Άρθρο 28 Ν. 4310/2014 (ΦΕΚ 258/Α/8-12-2014)

Ποιοι μπορούν να κάνουν εγγραφή στα ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια;

Δικαίωμα εγγραφής έχουν οι απόφοιτοι δημοτικού γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης .

Ποιο είναι το χρονικό διάστημα της φοίτησης;

Το χρονικό διάστημα της φοίτησης είναι πέντε (5) χρόνια Άρθρο 28 Ν. 4310/2014 (ΦΕΚ 258/Α/8-12-2014).

Είναι ισότιμο το απολυτήριο των ειδικών επαγγελματικών γυμνασίων με το απολυτήριο των ειδικών  γυμνασίων;

Το απολυτήριο που χορηγείται από τις συγκεκριμένες σχολικές μονάδες είναι ισότιμο με εκείνο των ειδικών γυμνασίων. Το απολυτήριο απονέμεται μετά την ολοκλήρωση της Δ΄ τάξης . Ενώ με την ολοκλήρωση της φοίτησης της Ε΄ τάξης αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 2β. Στην Ε΄ τάξη υλοποιείται πρακτική άσκηση με τη συνδρομή συνεταιρισμών για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας .

Μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης σε ποιο σχολείο εγγράφεται ο εκπαιδευόμενος;

Μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης εγγράφεται  στη Β΄ τάξη του Ειδικού Επαγγελματικού Λυκείου και του Επαγγελματικού Λυκείου (ημερήσιου ή Εσπερινού), κατόπιν εισήγησης του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ, σε ειδικότητα αντίστοιχης ομάδας προσανατολισμού Άρθρο 28 Ν. 4310/2014 (ΦΕΚ 258/Α/8-12-2014)

Τι γίνεται όταν ο μαθητής θέλει να ακολουθήσει διαφορετική ειδικότητα από την ομάδα προσανατολισμού;

Σε περίπτωση που ο μαθητής επιθυμεί να φοιτήσει σε ειδικότητα διαφορετικής ομάδας προσανατολισμού, ενώ έχει ολοκληρώσει τη φοίτησή του στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο, θα εγγραφεί στην Α΄ τάξη του Ειδικού Επαγγελματικού Λυκείου ή του Γενικού Επαγγελματικού Λυκείου.

Εγγραφές σε ειδικά Επαγγελματικά λύκεια

Δικαίωμα εγγραφής έχουν οι απόφοιτοι επαγγελματικών γυμνασίων, των ειδικών και γενικών γυμνασίων και λυκείων.

Πόσο διαρκεί η φοίτηση ;

Η χρονική διάρκεια της φοίτησης είναι τέσσερα (4) χρόνια.

Ποια επαγγελματικά δικαιώματα έχουν οι απόφοιτοι ;

Στους  αποφοίτους τίτλος απολυτηρίου Λυκείου και πτυχίο με επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 3.

Πότε η φοίτηση θεωρείται επαρκής;

Όταν το σύνολο των απουσιών δεν υπερβαίνει το 30% των προβλεπόμενων ωρών σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών και οι επιπλέον από τις προβλεπόμενες κάθε φορά δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες απουσίες οφείλονται αποδεδειγμένα στη συμμετοχή τους σε προγράμματα αποκατάστασης και θεραπείας που πιστοποιούνται από τον φορέα υλοποίησης (Άρθρο 6 – Νόμος 3699/2008).

Ποιος διενεργεί την αξιολόγηση στις ΣΜΕΑΕ;

Για τους μαθητές που φοιτούν σε ΣΜΕΑΕ, η διαδικασία της αξιολόγησής τους σε όλα τα επίπεδα θα γίνεται μετά από εισήγηση της ΕΔΥ της ΣΜΕΑΕ και με σύμφωνη γνώμη του  Συλλόγου διδασκόντων. Η Επιτροπή διενέργειας της εξέτασης ορίζεται με απόφαση του Διευθυντή της ΣΜΕΑΕ. Οι  ήδη φοιτούντες στα ΤΕΕ Α΄ και Β΄ βαθμίδας, κατατάσσονται στη νέα σχολική δομή στην αντίστοιχη τάξη. Στους ήδη αποφοιτήσαντες μαθητές των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και των ΤΕΕ ειδικής αγωγής α΄ και β΄ βαθμίδας, χορηγείται από τους Διευθυντές των σχολείων, βεβαίωση ότι ο προηγούμενος τίτλος επέχει θέση πτυχίου επιπέδου 2 α, 2 β και 3 αντιστοίχως και σύμφωνα με τον παρόντα νόμο.

Πόσο διαρκεί η φοίτηση στα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης;

Η διάρκεια της φοίτησης είναι έξι (6) χρόνια εκπαίδευσης, καλύπτοντας την υποχρεωτικότητα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ποια ισχύ έχουν οι απολυτήριοι τίτλοι σπουδών;

Τα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. είναι σχολικές  μονάδες διαβαθμισμένες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και χορηγούν στους αποφοίτους τους πτυχίο επιπέδου 2α με επαγγελματικά δικαιώματα και δικαίωμα εγγραφής στις ΣΕΚ ειδικής αγωγής, κατόπιν εισήγησης του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Στην τελευταία τάξη των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. θεσμοθετείται πρακτική άσκηση διάρκειας δύο (2) τουλάχιστον τριμήνων, στο πλαίσιο των εργαστηριακών μαθημάτων η οποία προσδιορίζεται με απόφαση του Συλλόγου διδασκόντων. Το ωρολόγιο πρόγραμμα της ΣΤ΄ τάξης συμπληρώνεται από μαθήματα των προηγούμενων τάξεων, ανάλογα με τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, όπως αυτές προκύπτουν από την εκπαιδευτική αξιολόγηση. Η ΣΤ΄ τάξη λειτουργεί ως τάξη τεχνικής/ επαγγελματικής εξειδίκευσης με σκοπό τον εμπλουτισμό των δεξιοτήτων των μαθητών και την εξοικείωσή τους στο εργασιακό περιβάλλον. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η πρακτική άσκηση των μαθητών, τότε γίνεται με την υποστήριξη του σχολικού συνεταιρισμού.

Πότε η φοίτηση θεωρείται επαρκής;

Η φοίτηση κρίνεται επαρκής ή ανεπαρκής μετά από την απόφαση του συλλόγου διδασκόντων ανεξάρτητα από τον αριθμό απουσιών, συνυπολογίζοντας την επαρκή κατάκτηση των διδακτικών στόχων, τις ιδιαιτερότητες κάθε μαθητή και την εισήγηση της ΕΔΕΑΥ, εφόσον αυτή έχει συσταθεί Ν. 4310/2014 (ΦΕΚ 258/Α/8-12-2014).

Από πόσες τάξεις αποτελούνται τα Ε.Ν.Ε.Ε.Γ.Υ.Λ.;

Τα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια περιλαμβάνουν τις τάξεις Α΄, Β΄,Γ΄ Δ΄ Γυμνασίου και τις τάξεις Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ Λυκείου. 

Ποιοι μπορούν να κάνουν εγγραφή ;

Στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια εγγράφονται, κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ., μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι οποίοι επωφελούνται από τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα της συγκεκριμένης δομής, και μέσα από την ακαδημαϊκή και επαγγελματική εκπαίδευση μπορούν να οδηγηθούν σε μεταλυκειακές δομές εκπαίδευσης και σε ανεξάρτητη ή εποπτευόμενη εργασία.

Ποια αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα εφαρμόζονται στις συγκεκριμένες δομές ;

Στις τάξεις Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ Γυμνασίου εφαρμόζονται τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα των Γυμνασίων γενικής εκπαίδευσης, όπως διαμορφώνονται με την υπουργική απόφαση που εκδίδεται δυνάμει της περίπτωσης α΄ της παρ. 2 του άρθρου 28 του ν. 4186/2013 (Α΄ 193), όπως ισχύει, ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και σχετική γνωμοδότηση του I.E.Π.

Πώς πραγματοποιούνται οι εγγραφές

Στην Α΄ τάξη Γυμνασίου δύνανται να εγγράφονται, κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ., μαθητές απόφοιτοι Γενικού ή Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και της Α΄ ή Β΄ τάξης των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Δικαίωμα πρώτης εγγραφής έχουν οι μαθητές έως το 16ο έτος της ηλικίας τους. Μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης των μαθητών στη Δ΄ τάξη χορηγείται τίτλος απολυτηρίου Γυμνασίου.

Οι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου δύνανται να συνεχίσουν τη φοίτησή τους, κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης του ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ. : i) στην Α΄ τάξη Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου, ii) στην Α΄ τάξη του Γενικού Λυκείου, iii) στην Α΄ τάξη του Ειδικού Λυκείου, iv) στην Α΄ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου, ν) στην Α΄ τάξη του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου και νi) σε ΔΙΕΚ ενηλίκων αποφοίτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Τι ισχύει για τις μετεγγραφές;

Για τις μετεγγραφές μαθητών στις Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ τάξεις Γυμνασίου εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία και επιπλέον απαιτείται σχετική γνωμάτευση των ΚΕΔΑΣΥ. Αναλυτικά:

  1. i) Οι μαθητές Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου μετεγγράφονται ως εξής:

-Απόφοιτος της Α΄ τάξης Γυμνασίου, του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου, μετεγγράφεται στη Β΄ τάξη Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης,

-Απόφοιτος της Β΄ τάξης Γυμνασίου, του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου, μετεγγράφεται στη Γ΄ τάξη Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης,

-Απόφοιτος της Γ΄ τάξης Γυμνασίου, του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου, μετεγγράφεται στη Γ΄ τάξη του Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης.

  1. ii) Οι μαθητές Γυμνασίου σχολικής μονάδας γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης, μετεγγράφονται ως εξής:

-Απόφοιτος της Α΄ τάξης Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης μετεγγράφεται στη Β΄ τάξη Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου,

-Απόφοιτος της Β΄ τάξης Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης μετεγγράφεται στη Γ΄ τάξη Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου.

Ποια ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα εφαρμόζονται στο Λύκειο;

Στις τάξεις Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου εφαρμόζονται τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου, όπως διαμορφώνονται με την υπουργική απόφαση που εκδίδεται δυνάμει της περίπτωσης α΄ της παρ. 2 του άρθρου 28 του ν. 4186/2013 (Α΄ 193), όπως ισχύει, ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και σχετική γνωμοδότηση του I.E.Π.

Εγγραφές στην Α΄ τάξη Λυκείου

Στην Α΄ τάξη Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου εγγράφονται, κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ, κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου, καθώς και κάτοχοι απολυτηρίου των Ειδικών και Γενικών Γυμνασίων.

Είναι το απολυτήριο του Λυκείου ισάξιο με εκείνο του Γενικού Λυκείου;

Μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης των μαθητών στη Δ΄ τάξη, χορηγείται απολυτήριο Λυκείου, ισότιμο του Γενικού Λυκείου, και Επαγγελματικό πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις κείμενες διατάξεις του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου. Επιπλέον, οι απόφοιτοι της Δ΄ Τάξης δύνανται, κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ. , να συνεχίσουν στο «Μεταλυκειακό έτος-τάξη μαθητείας».

Μετεγγραφές – εγγραφές

Για τις εγγραφές, μετεγγραφές και φοίτηση των μαθητών στις Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ τάξεις του Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στις κείμενες διατάξεις για τα ημερήσια και εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια και επιπλέον απαιτείται σχετική γνωμάτευση των ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ. .

ΤΙ ισχύει στην επανεγγραφή;

Σε περίπτωση επανεγγραφής μαθητή σε διαφορετικό τομέα-ειδικότητα από αυτήν που αποφοίτησε, για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας, ο μαθητής δύναται να παρακολουθεί τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και να απαλλάσσεται από τις εξετάσεις των μαθημάτων αυτών. Κάθε απόφοιτος μαθητής του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου δύναται να επανεγγραφεί και να φοιτήσει σε ένα (1) μόνο ακόμα πρόγραμμα ειδικότητας του ίδιου ή διαφορετικού τομέα, ύστερα από γνωμάτευση ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ., η οποία λαμβάνει υπόψη αξιολόγηση του συλλόγου διδασκόντων Ν.4415/2016 (ΦΕΚ 159/τ.Α’/06-09-2016 Άρθρο 48}.

Εφαρμόζεται ΕΠΕ;

Στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια υλοποιούνται για όλους τους μαθητές Εξατομικευμένα Προγράμματα Εκπαίδευσης (ΕΠΕ). 

Ποιος είναι ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα γενικής παιδείας, τομέα ή ειδικότητας;

Ο αριθμός των φοιτούντων μαθητών στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια ανά τμήμα γενικής παιδείας, τομέα ή ειδικότητας ορίζεται από κατ’ ελάχιστον πέντε (5) έως κατ’ ανώτατο όριο εννέα (9) μαθητές. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο αριθμός δύναται να μειώνεται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου Διευθυντή Εκπαίδευσης. Η εισήγηση του Διευθυντή Εκπαίδευσης διατυπώνεται ύστερα από ειδικώς αιτιολογημένη πρόταση του συλλόγου διδασκόντων, εισήγηση του ΚΕΔΔΥ και σύμφωνη γνώμη του σχολικού συμβούλου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Ν.4415/2016 (ΦΕΚ 159/τ.Α’/06-09-2016 Άρθρο 48}.